dilluns, 25 de juliol del 2016

LES FIGURES

L'entitat Arraplegagegants, portem les figures de:


- Gegants de Sant Josep de Calassanç
- Gegantot l'Ocellaire de l'Eixample
- Gegants antics de l'escola Decroly
- Capgrossos Barrufets




GEGANTS DE SANT JOSEP DE CALASSANÇ



Els Gegants de Sant Josep de Calassanç van ser construïts per participar a les festes de la parròquia del mateix nom, al carrer de sant Quintí, al barri del Camp de l'Arpa. Les figures dissenyades, com a reis medievals, i modelades per Domènec Umbert a la mateixa parròquia, van ser estrenades el 1982. Des d'aleshores, han participat a totes les festes del Clot i el Camp de l'Arpa, així com a les de la ciutat. 



L'any 1991 van actuar a la ciutat francesa de Cognac i, la primavera del 2001, van ser exposats al Museu dels Gegants de Bèlgica a Halle. Els gegants de Sant Josep de Calassanç, anaven sempre acompanyats per tres capgrossos: un català i dos macers -aquest darrers formen part ara del Seguici Popular de Barcelona-, i celebren la seva trobada per la Festa Major del Clot-Camp de l'Arpa, primer cap de setmana de novembre.


El Rei Quintí, Medeix 385 cm Pesa 48 Kg.

La Reina Peguera, Medeix 383 cm i Pesa 45 kg.



























EL GEGANTOT L'OCELLAIRE DE L'EIXAMPLE

La gegantona “L’ocellaire de l’Eixample” és una al·legoria a la llibertat humana. El cap és de personatge màgic, mig de follet, amb un barret en forma d’ocell seguint una estructura del forjat d’estil modernista. El cos és una gàbia daurada que té la porta oberta, simbolisme de que la possibilitat de la llibertat és dins de nosaltres i que podem ser presoners o alliberar-nos. La gàbia té al seu interior ocells metàl·lics, de llautó. Són el símbol de les coses materials fetes pels homes i que són presoneres dins de la nostra gàbia. Ens avisa del risc de ser esclaus de les possessions materials i d’una vida lluny de la natura. A una mà hi ha una òliba, el símbol de la saviesa i de la deessa Atenea en la mitologia grega, que ha aconseguit la llibertat i ja és fora de la gàbia. L’altra mà porta un niu amb ous, símbol de la vida, la fecunditat i de l’esperança si decidim ser lliures. La gegantona té unes ales que també simbolitzen l’afany de llibertat de les persones.










GEGANTS ANTICS DE L'ESCOLA DECROLY 

Fa uns anys hi havia un pare de dues alumnes de l’escola, que es deia Josep, va proposar de crear uns gegants que poguessin representar l’escola en els diversos actes que organitzen cada any les colles geganteres catalanes. Als mestres, la proposta els hi va agradar molt a i van decidir posar-la en pràctica. Però, per a això, feia falta una mica d’ajut. Van engrescar un grup de pares i mares perquè contribuïssin a la fabricació i muntatge: Un pare va fer l’interior de fusta, desmuntable,un altre, va regalar, espuma i robes, unes mares ,van fer-n'he els vestits, un mestre, amb els seus nens de 5 i 6 anys, varen fer-n'he els caps dels gegants, amb paper de diari i cola i la senyoreta Glòria, que era pintora els hi va donar color i llum, als nous gegants de l'escola Descroly. 

Els gegants varen quedar llestos per sortir al carrer durant el curs 2006-2007, i els van batejar, amb els noms de dues classes que varen participar a fer-ne els caps: la classe de 1er de primària, “Classe Pau Vila” i la classe de P5, “Classe Lola Anglada”. Així doncs els gegants es diuen Lola i Pau i representen uns senyors de Sant Gervasi. 







CAPGROSSOS BARRUFETS

Els Capgrossos Barrufets, van ser construïts pel prestigiós i veterà imatger i Creu de Sant Jordi: Domènec Umbert com a primera obra en la seva represa d'artesà geganter, el 1980, i es van estrenar a la Casa de colònies des Pares Escolapis a la Vall de Pineta a Osca. Són un barrufet i una barrufeta.